La voz de Cuba en Hungría

2024. június 11. 16:31 - Norberto Juhász

A KUBAI FILMIPAR MÚLTJA ÉS JELENE II. RÉSZ

- Interjú Maikel Amelia kubai színésznővel

 

428632447_18078701905445475_973535939377405330_n.jpg

                                   (Fotó: Maikel Amelia Instagram oldala)

Az utóbbi évtized kubai filmgyártásának kétség kívül legsikeresebb alkotása egy bűnügyi filmsorozat, a Tras la Huella.(A nyomok mögött)

A sorozat minden epizódjában egy-egy megtörtént bűnügyi eset kerül feldolgozásra a Nemzeti Forradalmi Rendőrség (PNR) vagy annak Technikai Nyomozó Osztálya (DTI), csapata hétköznapjaiból, amelyek így két szereplőcsoportot alkotnak, akik egymást váltják az epizódokban.

A sorozat -melynek egyébként az elmúlt hetekben indult nyári szezonja a legújabb epizódokkal- egyik főszereplője és egyben kulcsfigurája Lucía őrnagy, avagy Maikel Amelia Reyes Fernández.

A színésznő már több mint 8 éve tagja a szereplőgárdának. 

maikelamelia_02.jpg

Lucía őrnagy szerepében Maikel Amelia Reyes Fernández.

(Fotó: Valia Valdés Rivero)

Az általa formált karakter folyamatos alakulásával, valamint saját szakmai fejlődésével kapcsolatban megjegyzi: 

"Lucía olyan karakter, aki a forgatás alatt változik.Napról napra fejlődik, és átalakulása együtt jár a saját színésznői, és részben emberi fejlődésemmel is.

Minden epizódban tanulsz magad is, hiszen az esetek különbözőek, és vannak olyan helyzetek, amelyek természetesen többet tanítanak mint mások, a forgatókönyv határozza ezt meg, ami az egyes esetek elemzésein alapul."

Hogyan formálták meg Lucía karakterét?

A Karakter egy nagyon konkrét jellemrajz alapján készült.

Lucía pszichológus, jogot tanult a MININT Intézetben. Időről-időre kitűnik magas szintű tudása ezekről a szakterületekről, ami nagy segítségére van kollégáinak minden nyomozási folyamat, kihallgatások stb. során.

Mennyiben jelentett nehézséget, új kihívást a sorozat következő évadja?

"Úgy gondolom, hogy a kihívások inkább személyes kérdések. Néha előfordul, hogy nem az élet adja a kihívásokat, hanem te magad vagy az, aki új célokat tűz ki maga elé, miközben látszólag ugyanazt teszed.

Csapatként pedig kemény forgatási folyamatokkal-körülményekkel kellett szembenéznünk a járvány utáni időszakban, az ország helyzetéből adódó nehéz gyártási körülmények miatt, amik ugyan nem idegenek számunkra, ugyanakkor ez is egy kihívást jelent. Minden nehézséget le kell győzzünk hogy a legjobbat adhassuk a közönségnek."

Te is vonzódsz a rendezéshez?

"A Művészeti Egyetem Audiovizuális Médiaművészeti Karán (FAMCA) szereztem igazgatói diplomát....

Nagyon szeretem a dokumentumfilmet mint műfajt, és nemrégiben fejeztem be pont egy ilyen műfajban készült filmemet, "Almas" címmel, ami a kubai idősekről, avagy a nyugdíjas korosztály helyzetéről szól."

Mi az oka érdeklődésednek a téma iránt?

"Túlzás nélkül mondhatjuk rajongok a gyerekekért, és az idősekért. Szerintem ők azok akik a leginkább sérülékenyebbek, a legtöbb odafigyelést kell kapják társadalmunkban.

A népesség elöregedése olyan jelenség, amellyel nemcsak a Kubai Köztársaságban hanem globális szinten is szembesülünk. Néha sokan megfeledkezünk arról hogy amit ma adunk, azt holnap mi kapjuk vissza, ezért kell megtanítanunk a gyermekeket, hogy szeressék, és tiszteljék az idősebb felnőtteket, beleértve nagyszüleiket."

Tudnál pár szóban beszélni az általad rendezett "Almas" című dokumentumfilmről?

"Az Almasban, több idős ember személyes történetét, mindennapjait jelenítettem meg.

Mindez egy kutatási folyamattal indult, amelyet a FAMCA-n tanultam, s régóta bennem volt a motiváció a téma audiovizuális megközelítésére."

Mi volt tulajdonképpen a célod ezzel a munkáddal?

"Leginkább az volt a célom hogy lehetőségeimhez mérten felhívjam a figyelmet az idősek helyzetére."

406025516_886356292856712_564908180589607954_n.jpg

A közönségével s kollégáival is mindig kedves Maikel, rendkívül eleven kapcsolatot alakított ki rajongótáborával.Az évek során egyfajta influenszerré vált a közösségi oldalakon is. Csak a Facebookon több mint 600 ezer főnyi követővel rendelkezik, az Instagram oldalával pedig meghaladta a 370 ezer követőt. Ráadásul az elmúlt évben vállalkozóként is debütált, saját butikot nyitott, számos reklámfilmben szerepel, és/vagy rendezi azokat. Képünkön épp egy havannai festéküzlet reklámfilmjének egy jelenetében láthatjuk őt.

(Fotó: a színésznő jóvoltából)

Vannak más projektjeid is rendezőként?

"Nem tudom, hogy a jövőben a dokumentumfilmek mellett készítek-e drámákat. 

Számos hazai témát megvizsgáltam, amelyek érdekesek lehetnek, társadalmi konfliktusok és problémák amelyekről nem esik elég szó jelenleg."

Hogyan tudod összeegyeztetni a színészi-rendezői kettősséget a színésznői munkád során? 

"Színésznőként nagyon engedelmes vagyok, alávetem magam a forgatókönyvnek. Persze rendezői szemszögből óhatatlanul vannak pillanatok, amikor van az embernek egy víziója a jelenetről, melyben azt mondja ő márpedig így vagy úgy szeretné csinálni, de amikor színész vagyok, nem tudok nyomást gyakorolni, hiszen minden rendezőnek megvan a maga saját elképzelése és természetesen szintén rendezőként tiszteletben kell tartanom az adott kolléga irányelveit a rendezésben.

Amikor egy filmben cselekszel, nem látod magad, ezért rá kell magad bíznod a rendezőre, át kell adnod magad neki abszolút bizalommal hogy vezessen, mert ha nem akkor egy belső harc fog dúlni mindkettőtökben ami egyikőtöknek sem tartogat jó végkifejletet."

434560112_18083164900445475_6264021848384812494_n.jpg

Pillanatkép egy kubai szálloda és wellness központ reklámfilmjéből.

(Fotó: a színésznő jóvoltából)

 

 Ha röviden kellene megfogalmaznod, hogyan foglalnád össze társadalmi szerepvállalásodból adódó felelősségedet a nézők, a közönséged iránt? 

"Úgy érzem, hogy színésznőként a televízióban dolgozva tudom leginkább teljesíteni küldetésemet, avagy képességeim legjavát nyújtva a népem és hazám folyamatos szolgálatát."

 

 

Az interjút készítette Valia Valdés Rivero, a Kubai Rádió és Televízió Intézet munkatársa. 

Magyar nyelvre fordította, és szerkesztette jelen blog szerzője: 

 

© Juhász Norbert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cubasolidaridad.blog.hu/api/trackback/id/tr518425843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
La voz de Cuba en Hungría
süti beállítások módosítása