La voz de Cuba en Hungría

2024. augusztus 18. 04:52 - Norberto Juhász

KUBA A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐTLENSÉGEK FELSZÁMOLÁSÁÉRT

- Állásfoglalás az Alberto Fernández volt argentin elnök által elkövetett nemi erőszakról.

A 43 éves Fabiola Yanez a múlt héten tett feljelentést, azzal vádolva a 65 éves Alberto Fernandezt az Argentin Köztársaság korábbi elnökét, hogy többször is fizikailag bántalmazta őt párkapcsolatuk időszakában.

Ramiro Gonzalez ügyész a bíróságra benyújtott indítványában kérte, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékokra való tekintettel emeljenek vádat az exelnök ellen. Jelentésében az ügyész kilenc erőszakos esetet említ, köztük nemi erőszakot, pszichológiai bántalmazást és egy abortuszt is, amit Yanez elmondása alapján Fernandez kényszerített rá.

A Feminista Internacionálé elnevezésű nemzetközi nőjogi mozgalom, egy a Kubai Nőszövetség által is támogatott nyilatkozatban határolódott el a volt argentin elnök cselekedeteitől, és vállalt szolidaritást az áldozattal.Továbbá sürgette a nemi alapú negatív diszkrimináció és erőszakos cselekmények elleni határozottabb fellépést mind Argentína, mind pedig a világ viszonylatában:  

"A Feminista Internacionálé határozottan elítéli a nemi erőszak minden formáját, legyen az fizikai, pszichológiai vagy verbális, amelyet bármely személy végrehajt, tekintet nélkül a társadalomban betöltött pozíciójára. Elfogadhatatlan, hogy a 21. században továbbra is szemtanúi lehetünk a nők elleni erőszakos cselekményeknek, amelyek sértik alapvető jogaikat, és veszélyeztetik testi és érzelmi épségüket.

Tekintettel a közelmúltban Argentína volt elnöke, Alberto Fernández által a volt first lady, Fabiola Yanez ellen elkövetett nemi alapú erőszakkal kapcsolatos vádakra, szeretnénk kifejezni a legteljesebb felháborodásunkat, és egyben szolidaritásunkat az áldozattal. Egyetlen nő sem élhet félelemben, és nem érdemli meg hogy bármilyen módon rossz bánásmódban részesüljön, s nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor erőszak áldozatává vált.

455905026_1067516018325158_5359873649969348828_n.jpgA Feminista Internacionálé közleménye eredeti nyelven.

Ezúton sürgetjük az illetékes hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki ezt az ügyet, biztosítsák az igazság érvényre jutását, az áldozat jogainak maradéktalan tiszteletben tartásával. Elengedhetetlen, hogy támogatást és védelmet biztosítsanak Fabiola Yaneznek, és minden olyan nőnek, aki hozzá hasonlóan nemi alapú erőszakot szenved el, és hogy a társadalom minden területén támogassák a tisztelet, az egyenlőség és az erőszakmentesség kultúráját.

A nemi erőszak elleni küzdelem mindenki felelőssége, és az államnak garantálnia kell a megelőzést, szükség esetén az áldozatsegítést.

Ezért aggódunk amiatt hogy Argentínában óriási visszaesés tapasztalható az intézményekben és az államnak a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos politikájában, amelyről tudjuk, hogy nők milliói és az LMBTQ közösség mindennapjaira is közvetlenül van negatív hatása. Feministákként elkötelezzük magunkat, hogy továbbra is fáradhatatlanul dolgozunk a nemi erőszak felszámolásán, és egy igazságosabb és biztonságosabb világ felépítésén mindenki számára, melyben erőszaktól és nemi alapú megkülönböztetéstől mentesek a társadalmak.

Elég volt a nők elleni erőszakból! 

Élve és szabadon szeretjük egymást!"

 

Feminista Internacionálé

2024. augusztus 12. 

 

Forrás:

Mariela Castro Espín, a Kubai Néphatalmi Nemzetgyűlés (ANPP) képviselője közreműködésével a Feminista Internacionálé anyagai.

 

Fordította és szerkesztette: 

© Juhász Norbert 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cubasolidaridad.blog.hu/api/trackback/id/tr1918468713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
La voz de Cuba en Hungría
süti beállítások módosítása