La voz de Cuba en Hungría

2024. október 20. 16:24 - Norberto Juhász

KIÁLLUNK A KUBAI NÉP MELLETT

- Nyilatkozat

zaszlok.PNG

A Magyar-Kubai Szolidaritásért szerkesztősége nevében mint főszerkesztő, valamint a Kuba hangja Magyarországon blog szerzője, az alábbi felhívással fordulok minden kedves olvasónkhoz, a Kubai Köztársaság magyarországi barátaihoz, egyúttal minden, humanista értékek mentén gondolkodó, és cselekvő magyar állampolgárhoz: 

Október 18-án (pénteken) mintegy 10 millió kubai állampolgár maradt áram nélkül, a szigetország 11 milliót számláló lakosságából, a villamosenergia-ellátó rendszer "szíve" a Matanzas tartományban található Antonio Guiteras hőerőmű meghibásodásával. 

Tekintve hogy az országban az elmúlt hetekben általánosságban véve több órás áramszünetek voltak jellemzőek, a közüzemi áramellátás teljes leállása tovább súlyosbította az ország meglévő energia problémáit. 

Kubában minden oktatási intézmény, kulturális létesítmény és számos egészségügyi intézmény kénytelen, előreláthatólag hétfőig zárva tartani.

Kuba trópusi éghajlattal bíró ország lévén az ilyen jelenség, az elhúzódó áramszünet minél tovább áll fönn, annál nagyobb mértékű élelmiszerválsággal fenyeget a romlandó élelmiszerek tárolására és a lakosság ivóvízellátására vonatkozó feltételek átmeneti megszűnése miatt. 

Ennek az eszkalálódása humanitárius katasztrófával fenyegethet a szigeten. 

További fenyegetést jelenthet a kubai lakosság számára az "Oscar" néven ismert hurrikán közeledte, mely a mai nappal érkezik az ország keleti tartományaihoz.

A szocialista Kuba gazdasága amelyet már a több mint hatvan évnyi szankciók, az Amerikai Egyesült Államok blokádja és járulékos hozadékai sújtanak, most rendkívül nehéz helyzettel néz szembe. 

Nincs nagyobb jele, kézzelfogható bizonyítéka annak ahogyan Kuba népét az Amerikai Egyesült Államok blokádja sújtja, ahogyan fokozódik az energia és pénzügyi fronton történő nyomásgyakorlás, mióta kiegészült a blokád az USA ún. SSOT listájával, avagy a "terrorizmust támogató államok" Washingtonban önkényesen összeállított listáján Kubának minden jogalap nélkül való szerepeltetésével.

Ez utóbbival lehetővé válik, hogy az amerikai bíróságok a Helms-Burton törvény III. cikkelyére hivatkozva pereket indítsanak a Kubába történő üzemanyag szállításban részt vevő hajózási társaságok, fuvarozók, biztosítók, vagy viszontbiztosítók ellen, hogy intenzíven és szánt szándékkal akadályozzák az első osztályú erőforrások és nyersanyagok szállítását, tehát a mostani kritikus helyzethez hasonlóan zavart keltsenek az ország ellátásában. 

A folyamatosan fennálló blokád mindössze 18 nap alatt annyi kárt okoz a szigetországnak mint ami Nemzeti Elektromos Rendszerének éves karbantartási költségeit fedezné, a biztonságos üzemeltetés érdekében. (250 millió dollár)

Föntiek értelmében lehetőségeinkhez mérten megkezdjük az adománygyűjtést Kuba lakossága számára, annak segítése és támogatása érdekében, tekintettel arra a helyzetre melyben eddig példátlan nehézségekkel kell szembenézzen.

Megerősítjük leghatározottabb és legerőteljesebb szolidaritásunkat a kubai néppel és kormánnyal. 

 

 © Juhász Norbert

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cubasolidaridad.blog.hu/api/trackback/id/tr3518712116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
La voz de Cuba en Hungría
süti beállítások módosítása