La voz de Cuba en Hungría

2024. október 03. 05:29 - Norberto Juhász

VIETNÁM BARÁTSÁG RENDJE A KUBAI FIATALOK ZÁSZLAJÁN

461417887_847239057583718_1792195423595241955_n.jpgTo Lam elnök feltűzi a Barátság Rendet az UJC zászlajára.   Fotó: pcc.cu

Havannában, a Hotel Nacional de Cuba volt a helyszíne a Kuba és Vietnám közötti szolidaritási estnek, melyre To Lam a Vietnámi Szocialista Köztársaság elnökének Kubában tett hivatalos látogatása alkalmából került sor.

A Kubai Kommunista Párt (PCC) első titkára, a szigetország köztársasági elnöke, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, valamint Roberto Morales Ojeda a PCC Központi Bizottságának szervezeti titkára, továbbá más kubai állami és pártvezetők jelenlétében To Lam, a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára és Vietnám elnöke a Kubai Fiatal Kommunisták Szövetségét (UJC) a Barátság Rendjével tüntette ki. 

A Barátság Rend a legmagasabb rangú kitüntetés a szocialista Vietnám részéről melyet külföldi magánszemély, szervezet, illetve intézmény kaphat Vietnám, és a föld valamely országa közötti barátság kiépítésében és megszilárdításában szerzett érdemekért. 

Az odaítélésre minden esetben Vietnám kormánya tesz javaslatot és az ország elnöke hagyja azt jóvá.

Az UJC első titkára, A Kubai Köztársaság Államtanácsának tagja, Meyvis Estévez Echevarría ünnepi beszédében mondott köszönetet a kubai fiatalok  nevében a magas rangú elismerésért, és megerősítette elkötelezettségét a két ország közötti testvéri kapcsolatok további elmélyítése iránt. 

 " Kedves To Lam főtitkár elvtárs! Kedves Díaz-Canel elnök elvtárs!

    Tisztelt vendégeink!

Az a különleges, szilárd és mély testvériség, amely egyesíti népeinket, Kuba és Vietnám barátsága túlmutat az időn.

Népeink testvérek, mindig is összetartoztak, függetlenül a veszélyektől és viszontagságoktól, ami Fidel Castro Ruz főparancsnokunknak, az első államfőnek, - aki ötven évvel ezelőtt a háború kellős közepén ellátogatott Hanoi felszabadított övezetébe- nyilvánvaló volt, hiszen a fiatal kubai forradalmi kormány 1960. december 2-án a nyugati féltekén az első olyan ország volt a nyugati féltekén, amely ugyanolyan lendülettel és feltétel nélkül teljes diplomáciai kapcsolatokat létesített Vietnámmal a szolidaritás jegyében. 

Mi vagyunk azok, akik a saját vérünket is hajlandóak vagyunk ontani mindenféle formalitás nélkül, elemi igazságérzetünkből.

Mi vagyunk azok az emberek, akiket az imperializmus fenyeget, azok az országok, amelyek harcolnak szabadságukért, egyben megmaradásukért és nap mint nap szembesülnek a jenki fenyegetéssel. 

Amikor gyakorlatilag magunkra maradtunk a Szovjetunió és szinte a teljes szocialista tábor bukásával, az Amerikai Egyesült Államok kormánya által bevezetett gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád nyomása alatt, Vietnam mindig ott volt, hogy segítő kezet nyújtson. 

Az utolsó külföldi vezető, akit Fidel Castro főparancsnok még életében fogadhatott, éppen Vietnam akkori elnöke, Tran Dai Quang volt, aki elkísért minket, támogatott a legnehezebb pillanatokban is.

A vietnami delegáció azonnal Kubába érkezett, hogy tiszteletét fejezze ki főparancsnokunk fizikai távozásakor 2016 novemberében. 

A Kubai Fiatal Kommunisták Szövetsége és a Ho Si Minh Kommunista Ifjúsági Szövetség kapcsolatai hűen tükrözik azt a mély és történelmi barátságot, amely egyesíti népeinket, s ezek a kapcsolatok biztos garanciát is jelentenek a folytonosságra.

Az elmúlt év folyamán közösen ünnepeltük Fidel főparancsnokunk vietnami látogatásának 50. évfordulóját. 

Magas szintű delegációt fogadtunk, akik fontos hozzájárulást nyújtottak a kubai iskolák fejlesztéséhez.

Mi sem bizonyítja jobban hogy népeink kimeríthetetlen képességekkel rendelkeznek az ellenállásra, az alkotásra és a győzelemre.

A fiatal kubaiak nevében nagyon hálás vagyok a szervezetünk számára adományozott rendért, a vietnámi párt és kormány legmagasabb elismeréséért.

Megerősítjük állandó elkötelezettségünket, hogy fenntartsuk és elmélyítsük ezt a gyönyörű örökséget, amely összeköt bennünket. 

Vietnam és Kuba földrajzilag egymástól távol álló országok. Amíg az egyik alszik, addig a másik ébren van, ám a nap sugarai mindig forradalmi zászlajaik valamelyikére vetülnek.

 

Éljen a megbonthatatlan barátság Kuba és Vietnám között! 

Éljen Ho Si Minh és Fidel Castro öröksége! 

Hasta la victoria siempre! "

 

- Elhangzott 2024. szeptember 26-án

 

     © Juhász Norbert

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cubasolidaridad.blog.hu/api/trackback/id/tr7518696542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
La voz de Cuba en Hungría
süti beállítások módosítása