La voz de Cuba en Hungría

2024. október 08. 23:23 - Norberto Juhász

"ÚTTÖRŐK A KOMMUNIZMUSÉRT - OLYANOK LESZÜNK MINT CHE!"

462516438_1291496888680227_9073592895415334130_n.jpg  Az első sorban középen, Meyvis Estévez, az UJC első titkára úttörő-avatáson egy havannai általános iskolában.

Nincs a napokban olyan szeglete a Kubai Köztársaságnak, ahol az emberek nem Ernesto "Che" Guevara emléke előtt tisztelegnének Bolíviában történt elfogása és meggyilkolása 57. évfordulóján.

A kubaiak számára a világhírű "Che" Guevara az igazságosság eszményét és a mindenki jólétéért való küzdelem iránti elkötelezettség példáját hagyta örökül, miként az egész emberiség baloldali, kommunista és egyéb haladó erői számára.

A marxista terminológián belül az ő anti-imperialista politikáját tekintjük máig a Kubai Forradalom egyik vezérfonalának.

Guevara története akkor kezdődött Kubában, amikor megismerkedett a Kubai Forradalom történelmi vezetőjével, Fidel Castroval, valamint Camilo Cienfuegossal.

A Forradalom 1959. január elsején bekövetkezett diadalát követően egy ideig ipari miniszterként és a Kubai Nemzeti Bank elnökeként, valamint nemzetközi fórumokon delegációk vezetőjeként szolgálta a szocialista Kubát.

Hősies példája eljutott a tengeren túlra, mígnem globális paradigmává vált attól, hogy megjelent a föld számos országában kialakult mozgalmakban, amelyekben a forradalmárok internacionalista szellemiséget követtek.

1967. október 8-án "Che" Guevara internacionalista küldetésének teljesítése során a bolíviai hadsereg fogságába esett. Lábon lőtték, majd a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az Amerikai Egyesült Államok kormányának parancsára október 9-én megölték.462390357_850448993910789_5564311487506514946_n.jpg

Holttestének titkos, jeltelen sírba való elhantolásával próbálták elejét venni hogy halálát követően mártírrá váljon, -ám mint az a történelemben oly sokszor- most sem sikerült az imperialistáknak. 

Földi maradványait 30 évvel később megtalálták és visszavitték Kubába. Napjainkban már méltó módon, egykori harcostársaival nyugszik egy a sírhelyükre épült emlékműben Santa Clara városban.

A mai napon kezdődik a szigetországban a "Camilo-Che" napok időszaka, amely október 28-án ér véget, mely dátum az 1959-ben Camilo Cienfuegos parancsnoknak, Ernesto Guevara közeli barátjának, és harcostársának egy repülőgép-balesetben bekövetkezett halála évfordulóját jelöli. A Kubai Köztársaság ide vonatkozó hagyományainak megfelelően ma pedig országszerte avatták föl az ország új úttörőinek ezreit.

Meyvis Estévez Echevarría, a Kubai Fiatal Kommunisták Szövetsége első titkára, a szigetország Államtanácsának tagja, e képpen számolt be a mai napról: 

"Egy izgatott apával az oly sok közl, akik ma itt Kubában a legdrágább kincseink nyakába köthették az úttörők nyakkendőjét, volt szerencsém beszélgetni a mai napról, ami olyan különleges, hogy elkerülhetetlenül emlékeztet mindannyiunkat az Úttörő szövetségbe való belépésünk napjára. 

Mennyire kitüntettetnek, és fontosnak éreztük magunkat! A nyakkendő azt jelentette, egyenest szuperek voltunk, legalábbis mi így gondoltuk. Büszkén tértünk haza úttörő mivoltunkban, olyannyira kékben, és olyannyira hazánk színében.462230049_1291495175347065_1165269494375830818_n.jpgAz UJC első titkára is közreműködik a kis úttörők ikonikus kendőinek átadásában.

Ma ismét ugyanazt az érzést éltem át, amikor elkísértem  avatásukra a Latin-amerikai Általános Iskola úttörőit a főváros Playa városrészében. 

Láttam a gyerekeket boldog arccal, akik szintén arról álmodoztak, hogy naggyá lesznek.

És ott voltak a büszke szüleik, akik az égszín kék kendőt kötötték gyermekeik nyakába.

Hozzájuk hasonlóan idén október 8-án Che tiszteletére az országban több mint 11 ezer első osztályos fiú és lány kapta meg a kék nyakkendőt, és ismét elhangzott mint ilyenkor mindig, minden iskolában: 

"Martí útján Fidel vezetésével a Hazáért és a szocializmusért, mindig készen állunk."

"Úttörők a kommunizmusért.... Olyanok leszünk mint Che." - válaszolták tiszta és határozott hangon, megerősítve, hogy ők a folytonosság, és hogy a hős gerilla mindvégig példa lesz előttük életük során.

462384537_1291495435347039_6818345660000420195_n.jpgA kubai úttörőkben megvannak a garanciák a jövőre, az egységre és a forradalmi lendület továbbvitelére. 

Mindannyian együtt folytatjuk ma, és holnap is Kubáért.

Az úttörőmozgalom egyben a Haza, számíthat Fiatal Kommunista Szövetségünkre.

Gratulálok a Haza, és a szeretet e jeles napjához mindenkinek!"

- Fogalmazott Meyvis Estévez UJC első titkár.

Mindeközben Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Kuba Köztársasági elnöke, ma Ernesto "Che" Guevara forradalmi gondolatának önzetlenségére és életművének töretlen aktualitására emlékeztetett. 

"Amikor elesett Bolíviában, mindössze 39 éves volt, és végtelen hajlandósággal küzdött az emberiség szabadságáért, amit mi 57 évvel később is folytatunk. Che állandó inspirációt jelent mindazok számára, akik szerte a világban velünk együtt harcolnak."

- Mondta Díaz-Canel elnök közösségi oldalán. 

Az online platformokon keresztül a szigetországban számos állami és pártvezető megemlékezett ma "Che" forradalmi örökségéről, és példaként írták le őt minden generáció számára.

Bruno Rodríguez Parilla külügyminiszter külön kiemelte, hogy meggyőződéséhez híven Guevara egy jobb világért küzdött a világ különböző részein tapasztalható gyarmatosító, imperialista túlerővel szemben.

"Che Kuba és a világ forradalmárinak mindegyikében elevenen él."

- Hangsúlyozta a kubai külügyminiszter.

"Che" a Prensa Latina avagy a Latin-amerikai Információs Ügynökség alapítói között volt azokban az időkben, amikor az országnak meg kellett védenie magát a még fiatal Kubai Forradalom elleni médiakampányoktól, mely kampányok elleni küzdelemben napjainkban is helyt kell álljon a kubai társadalom minden hazája iránt elkötelezett tagja. 

 

Fotók: Meyvis Estévez, és a Kubai Köztársaság Kormánya jóvoltából. 

 

 

   © Juhász Norbert

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cubasolidaridad.blog.hu/api/trackback/id/tr918704194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
La voz de Cuba en Hungría
süti beállítások módosítása